AZ ÚJSZÜLÖTT KOR

Folyamatosan ellenőrizd, hogy nincs-e csupasz csiga veszély. Ők egy éjszaka alatt semmivé tehetik a virágos álmaidat. Amennyiben van csiga veszély azt vedd nagyon komolyan. Miattuk is ajánlom ezt az ásásmentes ágyás módszert /magaságyást és dézsákat. A bolti virágföld nem lesz megfertőződve csigákkal, és az ilyen módon szépen tisztán tartott felületen könnyebb őket lefülfelni, mint egy felásott ágyásban, ahol a rögök közt bújnak.

Ha rá bírod magad venni, akkor sötétedés után fejlámpával kell futni egy kört és erre a célra rendszeresített rossz metszőollóval, késsel megszabadulni tőlük. Ha pedig pénzed van több akkor a Ferramol nevű bio csigairtó szert ajánlom. Az egyéb okos praktikák nálam teljesen hatástalanok voltak. (tojáshéjon vígan átmásznak, hamun is, annyi sör meg a világon nincs, hogy az egész kertbe minden este öntögessük. stb.)

Főleg amíg ici picik a növények, addig nagyon fontos figyelni. Ha már megnőttek, akkor nem tudnak egy éjszaka alatt végzetes kárt, tenni, bár akkor sem esik jól a lerágcsált bimbó.

AZ ÓVODÁS KOR

Folyamatos őrjárat és heti egy gaz elfojtás a horolóval. Ha nem esik, akkor öntözés. Nem szabad kiszáradni hagyni a kicsiket.

ALSÓS KOR

Hajnyírás – visszacsippentés.
Legtöbb itt tárgyalt virág fő szárát visszacsípjük 2-3 levélpár felett, hogy bokrosodjanak.
Így 1 vastag fő szál helyett 4-6 oldalszál fog nőni!

FELSŐS KOR

Amikor a növénykék kezdenek a lábszárunkig érni, és nincs köztük gaz, mert eddig odafigyeltünk, akkor jöhet a behálózás. Szinte minden itt ajánlott növénynek szüksége van támasztékra. Ezt sok virág esetén nem karózással oldjuk meg, hanem vízszintesen kifeszített uborkahálót teszünk föléjük, és ebbe növesztjük őket. Karókat verünk az ágyás szélébe 50-60 cm-enként és arra húzzuk rá szorosan.
(Jó tudom, hogy ez egy kicsit haladóbb szint, és elhagyható, de ha ezt megteszed, akkor egy nagyobb eső vagy vihar után sem fognak a sárban feküdni a szép virágaid.)