SZÜRETELÉS

A legtöbb virágot bimbós állapotában vágjuk le, akkor sokkal tovább tart a vázában.
A hosszúkás virágokat akkor, amikor az alsó pár szirom kibomlott.
Van kivétel, ami nem érik tovább a vázában, ezért meg kell várni míg teljesen kinyílik, ilyen például a rézvirág.

MIKOR VÁGJUK

A vágott virágos kertet, hogy produktív maradjon és folyamatosan ontsa az új virágokat szüretelni kell legalább heti egy alkalommal, de inkább 2x.
Ez kora reggel történjen, amikor még hűvösebb van és a növények teljesen hidratáltak. Így kevésbé kapnak sokkot, mintha a tűző napon, délben vágnánk le őket. A méhek sem lendülnek még akcióba ilyenkor.
Este is lehet szüretelni, de akkor már a szúnyogok minket is esznek közben, illetve nehezebb az ügy fejlámpával.

HOGYAN

Éles metszőollóval, vagy szüretelőollóval vágjuk. Ezt folyamatosan tisztán kell tartani, néha áttörölni fertőtlenítő kendővel, hogy nehogy átvigyünk egyik növényről a másikra betegséget.
A virágokat hosszú szárral vágjuk. Ha elágazik, akkor is egy egész ágat levágunk, úgy hogy benyúlunk 20-30 cm-re a talajtól a tövéhez.
Ezzel elősegítjük, hogy megújuljon a növény és újabb hosszú szárakat neveljen, amik nyúlnak a fény felé.
Ha mindig csak piciket vágunk, akkor egyre rövidebb szárak lesznek a bokor tetején és elnehezedik a növény teteje és nem fogunk vele bírni, elborul.
A leveleket, ami beleérne a vízbe, már ott helyben lepucoljuk a szárakról és a földre dobjuk.

KONDICIONÁLÁS

Vízzel teli vödörrel, befőttesüveggel megyünk szüretelni és a lepucolt szálakat AZONNAL (minél előbb) vízbe tesszük. Nem flangálunk egy mutatós kis kosárkával és hagyjuk őket fonnyadni, ahogy az imázs képeken van.
A vödör, vagy váza minden esetben olyan tiszta legyen, amiből szívesen innánk is.
Minden használat után tisztítsuk meg, sikáljuk ki fertőtlenítő szerrel, hogy semmilyen baktérium ne tudjon megtelepedni a falán, ami meg tudja rothasztani a virágokat.
A vödröt minél előbb árnyékba, hűvös helyre helyezzük, mert a napon hagyott virágok elfonnyadnak.
Mindig hagyni kell pihenni őket mielőtt hozzálátunk a csokor vagy kompozíció készítéshez.
Egy éjszakát, de minimum 3 órát hagyjuk őket, hogy igyanak, hozzászokjanak az új körülményekhez.