Hogyan kereshetsz pénzt már idén nyáron a saját virágaiddal?

Van kerted? Elmondom hogyan kereshetsz pénzt, már ebben az évben vágott vágott virágok termesztésével! Csak pár csomag 60 Ft-os vetőmag kell hozzá!

Vannak olyan virágok, melyeket nagyon könnyű termeszteni, olcsó a vetőmagjuk,
viszont tartósak a vázában és minél többet vágsz belőlük, annál többet teremnek! 🙂

Megadom a tuti színes-piacos csokor receptjét, amit Lidliben is beszerezhető olcsó vetőmagokból is lazán össze lehet hozni, és indulhat is a pénzkeresés:

 1. központi virág: dísznapraforgó
 2. kitöltő virág: zinnia
 3. zöld: bazsalikom

Itt egy pár példa:

És az a legjobb, hogy ezeket még nem késted le, amúgy is csak ezután kell vetni! 🙂

Vetési instrukciók:

Mind a három növénynek rövid a tenyészideje és lehet egyből szabadföldbe vetni őket, viszont te már hetekkel hamarabb tudsz majd csokrokat készíteni, ha megtanulsz palántázni! Mert akkor április közepétől tálcára veted és a fagyveszély (május 12-20, országrésztől függően) után már egyből felnőtt palántákat tudsz kiültetni!

1. Dísznapraforgó
Ebből több fajta van, a klasszikus egy szálat nevelő pollenmentes fajta most a receptem alapja. Ebből májustól július közepéig 7-10 naponta kell vetni annyi adagot, amennyi csokrot szeretnél.
Mehetnek 15-20 centire egymástól is a magok, mert nem célunk, hogy óriási feje legyen, így ha harcolniuk kell a fényért magasabb száruk lesz és csinosabb viráguk. Csak bedugod a földbe a magot, meglocsolod, és kész is vagy! 🙂
Ebből 3 szál megy majd egy csokorba.
Vannak csokrosodó dísznapraforgók is, amik több és kisebb virágot nevelnek. Azt is kipróbálhatod! Júliustól már barnás – bordós őszi színűeket érdemes ültetni.

2. Zinnia (rézvirág)
Ez a színes virág a vágott virágos kertek szorgalmas és kimeríthetetlen dolgozója.
Minél többet vágsz róla, annál többet terem. Sokáig tart a vázában is!
Akár egész nyáron lehet szüretelni egy ágyásból, de szerintem belefér egy-két új vetés, mikor azt látod, hogy már fáradtabb.
Többfajta színvariáció és méret létezik.

3. Citrom vagy fahéj illatú bazsalikom
Gondoltad volna, hogy a külföldi virágfarmerek a bazsalikomot használják, mint legmegbízhatóbb zöldet csokraikba? Bónuszként fantaszikus illata van, ami ebben a receptben szereplő két virágnak nincs. 🙂
Titok az, hogy meg kell várni, hog virágozzon és fás legyen a szára, viszont folyamatosan vágni kell és nem szabad hagyni, hogy magba menjen!
Illetve forró vízbe kell tartani levágás után, aztán hideg vízbe tenni és hűvös helyre egy időre.

Mivel mind a három felsorolt virágnak vannak változatai, te tudod őket úgy válogatni, hogy teljesen más hangulatú és színvilágú csokrok jöjjenek ki belőle. 🙂

 • élénk sárga napraforgó – tarkabarka zinnia – sima bazsalikom (igazi élénk nyári – vibráló csokor, ami mindenkit felvidít!)

 • Vajszínű dísznapraforgó (ennek kicsit drágább a magja) – csak rózsaszín zinnia vagy a queen red lime sorozat – élénk világos zöld citrom illatú bazsalikom (tavaszi pasztelles – majdhogynem esküvői elegancia!

 • Barnás közepű napraforgó – narancs színű zinnia – bordó bazsalikom – őszies
 • Bordó napraforgó – fehér zinnia – sötétzöld levelű bazsalikom – kontrasztos

Az eladás lehetséges helyszínei:

 • virágpiac, piac
 • kávézók, éttermek, irodák
 • barátok, ismerősök, facebook ismerősök
 • események, esküvők
  (Természetesen, az eladáshoz szükséges őstermelői / vállalkozói engedélyt majd ki kell váltanod!)

Remélem sikerült kedvet csinálnom a vágott virág termesztéshez!

Vélemény, hozzászólás?