Nevelj légies pipacsokat!

Hogyan nevelj saját pipacsot?

A pipacsról legtöbb embernek a klasszikus mezei piros pipacs jut eszébe, amiben gyönyörködni szoktunk, de a vázáig nem igazán jut el, mert már a séta végére elszórja a szirmait! 

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy ennél sokkal többet tud nyújtani a pipacsok világa?

Ebben a cikkben, csak a különböző fajta mákok virágaival = pipacsokkal, termesztésükkel és csokrokban való felhasználási lehetőségeikkel fogunk foglalkozni. 

Izlandi mák - papaver nudicaule

Fantasztikusan elegáns, törékeny virágai, mint egy pezsgő buborékjai. A legelegánsabb tavaszi virágkötészeti kompozíciók elmaradhatatlan eleme.
Évelő virág és mivel hideg helyről származik, a teleket simán átvészeli. Viszont ami miatt mégis egynyári azaz inkább “egytéli” virágként kell bánni vele az az, hogy a hőséget nem bírja, és a kártevő rovarok támadásait sem. Ezért a profi virágkertészek, mint te is, minden évben vetnek belőle két új adagot az alábbiak szerint:

1. Július – augusztusban veted, kora ősszel kiülteted és áttelelteted (ideálisan fátyolfólia vagy fólia alagútban, fóliasátorban) és akkor tavasszal már virít.
2. Januártól legkésőbb február közepéig vetni kell, ahhoz hogy még a nyári hőség előtt ideje legyen virágba borulni.

FIGYELMEZTETÉS!
Nem kezdő kertészeknek való az izlandi mák, mert elég kis kényes hercegnő!

Adri tuti tippjei hogy mégis sikerüljön:

1. NE VESD SZABAD FÖLDBE!
Na pazarold a drágán vett magokat!

2. Tálcára vesd a porszemnyi magokat, de ne temesd be, mert fény kell neki csak nagyon vékonyan szórd be homokkal, vagy apró sóderrel, hogy a locsolóvíz ne tudja elmosni.

3. Az első pár hétben csak alulról öntözd, hogy az ültető közeg szívja magába a nedvességet, de ne mosódjanak el a magok!

4. Amíg meg nem pattannak a magok és két pici levelet nem hoznak, addig tartsd meleg szobában és takard le a tálcát átlátszó műanyag búrával, vagy üveggel, hogy párás maradjon a közeg. Vehetsz palántamelegítőt is a feneke alá, radiátor helyett és akkor lehet az üvegházban is.

5. Lassan szokott megindulni a mag, ezért legyél türelmes! A tervezett kiültetés előtt 8 héttel kell magot vetni. 10 hétnél tovább semmiképp nem szabad őket a tálcában hagyni, ki kell ültetni, mert nem virágoznak szépen különben! Bármilyen picinek és törékenynek tűnnek is a palánták, hidd el, elég erősek! 

6. Amint megtermékenyültek a magok, fényes világos helyre kell tenni vagy legjobb, ha napi 16 órára fényt biztosítunk neki akár egy egyszerű led lámpával. A palántákat kb. 7 hetes korukban meg kell erősíteni, azzal, hogy napközben kivisszük egy védett helyre, hogy szokják az időjárást.

7. Az izlandi mák sikeresen nevelhető szabadföldben és sátorban is. Viszont a takarással nevelt egyedek akár 6 héttel előbb virágoznak és a törékeny pipacsvirágok jobban védve vannak az időjárás viszontagságaitól! Kiültetéstől kezdve 6 hét múlva már virágozni fog!

Így szüreteld és készítsd elő vázába az izlandi pipacsodat!

Csodálatos, elegáns és légies csokorokat lehet vele készíteni, de csak ha betartod az alábbiakat: a pipacsokat folyamatosan figyelni kell, akár naponta kétszer is ránézni hogy a megfelelő időben tudd szüretelni. Ez pedig a nyíló bimbós állapot, amikor a zöld bimbón, még csak egy hajszálnyi szín látszik. Soha ne várd meg míg teljesen kinyílik, amert akkor talán az ajtóig sem jutsz el vele. 🙂
Ezzel a technikával meglepően hosszan, akár egy hétig is tartanak a vázában.

Szedés utáni teendők:
Amilyen hamar csak lehetséges forralt vízbe kell őket állítani, vagy akár a nyílt gázláng fölé kell tartani őket 7-10 másodpercre, majd hideg vízbe helyezni, ha van, akkor virág tartósító porral, amit a virágosok szoktak adni a csokrokhoz, vagy házilag készített egyveleggel. (cukor, ecet, hipó)

Papaver spp. somniferum - Kerti mák

Az összes pipacs közül ezt a legkönnyebb termeszteni. Bár vágott virágként nem tartósak, csak 2-3 napig bírják, viszont a mákgubók a kert vizuális ékességei is leheten érdekes formájukkal, illetve frissen és kiszárítva is lehet őket használni virágcsokrokban!

Amennyiben mégis vázába szeretnéd tenni, akkor félig nyílt állapotban szedd le, és forrald meg a virágszárakat vízzel vagy gázlánggal. Két-három napig csodálhatod őket! 🙂

A kerti mákot szabadföldbe vetjük, február végén, március elején. Figyelni kell rájuk, mert a csupaszcsigák is szeretik!

Elszórják saját magjaikat, így ha egyszer vetsz mákot, utána már mindig bukkan fel egy pár önkéntes itt ott! 🙂

Ahhoz, hogy ments saját magot, szüreteld le a gubókat, amikor zöldből barnába fordul a színe és a kis korona kezd kinyílni. Egy papírzacskót kell borítani a fejekre és fejel lefelé felfüggeszteni, így magától belehullanak majd a magok a zacskóba, mikor megértek és évekig lehet így tárolni. Kis borítéknyi saját virágmag mindeig remek ajándék kertészkedő ismerőseinknek!

Papaver rhoeas - Pipacs v. vadmák

A kerti mákhoz hasonlóan, a vadmákot is nagyon könnyű nevelni. Egy növény akár 6 héten keresztül is hozza a virágokat, melyek mindegyike különleges apró gubót hagy maga után, mely felhasználható esküvői virégkitűzőkben és szárazvirág csokrokban.
Vázatartósságuk 3-4 nap, ha nyíló bimbó állapotban szedjük és forró vízzel, vagy lánggal kezeljük. Hátránya az hogy virágport szór maga körül és allergiásoknak problémát okozhat.

Remekül felhasználhatók olyan virágkötészeti alkotásokban, melyek csak egy-két napra kell hogy szolgáljanak, mint az esküvői csokrok és asztaldíszek.

A növények erősek és szabadon virágzanak, a méhek imádják őket. Helybe vetjük tavasszal, mert nem szeretik az átültetést. Gyorsan elterjednek a kertben, ha rajtahagyjuk a gubókat a szárakon, ezért le kell vágni érés előtt ha nem szeretnénk saját pipacsmezőt.

Papaver orientale - Díszpipacs

A magas, olykor a méteres magasságot is elérő évelő díszpipacs (Papaver orientale) ágyásszegélyekbe, kerítés mellé, rézsüre kerülhet. Jellegzetesen kora nyári virág. A 15 cm átmérőjű, kehely alakú, krepp papírhoz hasonló virágszirmok skarlátvörösek, de vannak más színben is. Teljes napon, száraz és nedves klímán egyaránt fejlődik. Virágzás után néhány héttel érdemes visszavágni, mert a növény megcsúnyul. A helyén maradt űrt hamarosan elfoglalják a környező növények. Ha a virágfejeket nem távolítjuk el, hanem hagyjuk, hogy a magvak beérjenek, magától elszaporodik.
Vázába ugyanúgy lehet tenni, mint az izlandi mákot: amikor megpattan a bimbó és látszik egy kis szín akkor levágjuk, lehetőleg kora reggel, majd a szárát forró vízbe tesszük vagy láng fölé 10 másodpercre.

Eschscholzia californica - Kaliforniai kakukkmák

Nagyon sokoldalú, könnyen nevelhető, szárazságtűrő kis növény mely egyész nyáron folyamatosan virágzik.
Lehet helybe vetni, vagy tálcára is, és jó időben kiültetni.
Mint a többi pipacs fajta ő is elszórja a saját magját és mindenhonnan előbukkan, még a járdaszegélyből is.
Az élénk narancssárga ismert válfaján kívül, mely Kalifornában egész mezőket borít be, már vannak újabb nemesítések küldönleges színekben.

Alacsony növésű virágok, megfelelnek a virágágyás első sorába, vagy nyári konténeres összeállításokba is. Egyszeri vetéssel egész nyáron folyamatosan virágzik.

Vágott virágként:
Akkor kell szüretelni, amikor a bimbók épphogy megszíneződtek. Egy-egy virág csak 3-4 napig vírit, viszont ahogy eldobja szirmait az egyik, nyílik a másik bimbó, így akár egy héten keresztül is díszít a vázában. Ezt a fajtát nem kell forralni, vagy láng alá tenni ugyanolyan tartós a hőkezelés nélkül is.

Szóval attól függően, hogy mennyi türelmed van, és mire szeretnéd használni őket, biztosan találsz számodra megfelelő pipacs fajtát. Nincs vágott virágos kert nélkülük!

Nálad vannak pipacsok? Melyik a kedvenc fajtád?
Kérlek szánj rá egy percet és oszd meg velem a tapasztalataidat a pipacsok nevelgetéséről a kommentekben! 
Tetszik a cikk? Oszd meg kertszerető ismerőseiddel!
Köszönöm!

A cikk forrása a Floret Farm blogja saját kiegészítésekkel. 🙂

Vélemény, hozzászólás?