Hogyan szüretelj tulipánt, nárciszt és gyöngyikét?

Egy pár trükköt szeretnék megosztani, hogy ezeket az illatos tavaszi hagymás virágokat otthonodban is minél tovább élvezhesd!

Gyöngyike - Muscari

A gyöngyikét remekül lehet cserépben, balkonládában is nevelni. Úgy lehet hosszabb szárhosszt elérni, hogy a tövéhez benyúlunk és kihúzzuk a szárat a hagymából. Van egy fajta, a Muscari Latifolium, azaz széleslevelű göngyike, aminek hosszabb a szára, mint a többi fajtának. A lenti képen jobbra koronás szellőrózsák és balra a széleslevelű gyöngyike látható.

Tulipán szüret

A külföldi virágtermesztők a tulipán hagymákat minden évben újra veszik, így a tulipánokat hagymástul húzzák ki a földből. Így már egészen bimbósan lehet szüretelni, hisz a tápanyag forrás megmarad. Amikor vázába akarjuk tenni, akkor kihúzzuk a hagymából a szárat, vagy levágjuk a tövénél metszóollóval. Az alsó két levelet eltávolítjuk, hogy látszódjon a virág is a vázában. 🙂 A hagymákat komposztáljuk vagy olyan helyre tesszük a kertben, ahol nem zavar ha csak két év múlva hoz újra virágot, miután regenerálódott.

Nárcisz szüret és váza tipp

A nárciszokat feslett bimbós korban érdemes szüretelni, ahhoz, hogy tovább tartson. A tövéhez be kell nyúlni és kihúzni a szárat. A nárciszok egy nedvet bocsájatanak ki, amely bőrirritációt is okozhat, így viselj kesztyűt, ha érzékeny vagy. Más virágokkal egy vázába téve a nárcisz nedve megöli őket, ezért szüret után egy pár órára friss vízbe kell tenni őket önmagukban. Pár óra leteltével már lehet összerendezni más virágokkal, de csak úgy hogy már nem vágjuk vissza a szárát.

Vélemény, hozzászólás?