Virágfarmer portrék 1. Erin Benzakein

Erin Benzakein - Floret Farm

Aki szeretne vágott virágokat termeszteni a kertjében és elkezd utána kutatni az interneten, az első körben bele fog futni Erin munkásságába, ugyanis kevés szakmabeli osztja meg így a tudását, ahogyan ő teszi.

Amerikai, két gyermekes édesanya, aki Washington államban, Skagit Valley-ben él. 2001-ben öltöztek oda Seattle-ből. Itt kezdte a virágtermesztést, saját örömére. A nagymamája emlékére ültetett szagos bükkönyt és ebből ajándékozott a szomszédoknak. Eztán gyorsan híre ment, hogy tőle szép virágokat lehet kapni, így az évek során egyre több vásárlója lett és a zöldségeket és gyümölcsfákat is kiszorították
a virágok és fóliasátrak.
Az első több, mint 10 évben tökélyre fejlesztette a kis területen végzett intenzív gazdálkodást a 8000 nm2-es telkükön (0,8 hektár), majd 2017-ben teljesült az álmuk és meg tudták vásárolni a telkükkel határos farmot, amivel 97.000 nm2-re nőtt a művelési területük (9,7 hektár).

Lássuk milyen eredményeket tett le az asztalra ez idő alatt:

Termesztőként:
Mesterien kidolgozta a virágpiacra, CSA (csokor előfizetésekre), áruházakba és események kiszolgálására szóló termesztést. Recepteket alakított ki és ültetési terveket, hogy minden szezonban legyen elegendő összetevője a csokroknak. (Központi virág, hosszúkás virág, kis kerek virág, légies virág, zöld…)
Ma már nem árulnak vágott virágot, csak a magfogás célból termesztenek illetve új fajtákat nemesítenek.

Oktatóként:
A termesztés mellett kitanulta a virágkötő szakmát is és megalkotta a farmer-florist kifejezést. Előtte nem volt szokás a két szakmát keverni. Valaki vagy termesztő volt, vagy virágkötő. Ez az új divat a slow flowers mozgalommal esik egybe, ahol szintén központi szerepet játszik Erin a közösségben.
Mindig a ‘Pay it forward’ elvén dolgozik. Neki is elárulták, hogy kell termeszteni, virágot kötni, ő sem őrzi titokként, hanem továbbadja az embereknek, és ez a sikerének titka.
Világszerte bestseller lett az első könyve:

Floret Farm’s – Cut Flower Garden
– Grow, harvest and arrange stunning seasonal blooms
Magyarul ezt jelenti:
‘A Vágott virágos kert’ – termessz, szüretelj és alkoss csodás szezonális virágokból:
(Sok nyelvre lefordították már a világon, a magyar nincs köztük sajnos.)
Angolul olvasható az Amazon Kindle-ön, e-book-ként megvásárolva, vagy én a Book Depository oldalról rendeltem meg, hogy meglegyen keménykötésben is. 🙂
Ezen kívül rengeteg blogbejegyzést írt a virágtermesztésről, minden virágtípusról találhatunk segítséget a farm honlapján

Egy idő után annyi tanítványa fordult meg a farmon tartott hétvégi kurzusokon, 
hogy már nem tudtak többet vállalni, így kifejlesztettek egy online videós kurzust, amiben mindent megtanítanak, ami ehhez a pályához kell. Ez a tanfolyam a világ minden tájáról büszkélkedik tanulókkal, és segített vállalkozások beindulásában.
Marketingje tökéletes és nagyon magasra van pozicionálva, majdnem 1 millió forintba kerül.

Ezután írta meg a második könyvét, mely a virágokkal való alkotásról szól.
A címe A Year in FLowers – Designing gorgoeus arrangements for every season

Egy év virágokkal – Alkoss csodás virágdíszeket minden évszakban
Ebben megtanítja az alapokat a helyi, szezonális virágokból való munkáról, hogy milyen fajta kompozíció hogy készül, és megmutatja, hogy miket lehet készíteni egy virágos kertben minden szezonban a rendelkezésre álló virágokból, zöldekből.
Ez is megkapható e-book-ként az Amazon Kindle-ön, vagy megrendelhető a Book Depositoryról vagy az angol Amazonról. (angolul) New York Times Bestseller lett már az első héten!

2021-ben jelenik meg a harmadik könyve a dáliákról. Beleásta magát az új dália fajták nemesítésébe is. 2020-ban 8600 dália gumót ültettek a farmon.

Üzletasszonyként:
Nagy forgalmú webshopjában virágmagokat és hagymákat, gumókat árul, melyeket a farmon termesztenek illetve a többi farmertől is vásárol fel.  Ajándéktárgyak és kerti szerszámok, logós ruházat egészíti ki a kínálatot.
A könyv olvasói elkezdték keresni azokat a fajtákat, amikről olvastak, így a magokkal való kereskedás adta magát elég hamar.

Összefoglaló:
20 év alatt egy kertszerető anyukából a világ egyik legsikeresebb virágfarmjának és oktatóközpontjának a vezetője /reklámarca lett. 
Milliókat inspirált és tanított meg a vágott virágos kert ültetésére és az üzleti célú termesztésre is.

Segítői a férje, Chris Benzakein és jobb keze Jill Jorgensen, emellett a farm munkások és irodai alkalmazottak.

Nagyon szolid, visszafogott személyiség, a magánéletét soha nem hozza nyilvánosságra, csak a szakmai dolgokat osztja meg a Facebook-on, Instagramon.
Virágkötői stílusa rendkívül elegáns, nőies, kedvencei a barack és a pasztell árnyalatok.

Vélemény, hozzászólás?